Jefferson Home Site School

Baton Rouge, Louisiana

This project is shaped by the district’s goal to provide 21st Century Learning Environments for their students. The GraceHebert design team in association with DLR Group created a contemporary and timeless facility for students in grades PreK-8th.

We worked closely with the school district, educators, students and the community to determine what is appropriate and relevant for the new Jefferson Homesite PK-8 community both today and tomorrow.

The new facility is divided into two buildings. The south building houses the majority of administration spaces, Pre-K and Kindergarten, special education, commons, music spaces, and athletic spaces. The north building houses all of the facility’s learning studios, elective spaces, and media hub. The two buildings are connected by a secure courtyard that can be used to facilitate educational opportunities as well as controlled movement between buildings. Outdoor spaces, including the secure courtyard and play areas, are defined by the building extents. This design focuses much of the facility functions internally, creating minimum impact on surrounding neighbors.

The 4 learning communities are designed around the same planning principles, incorporating flexibility and collaboration throughout. All studios (classrooms) include folding glass partitions that open up to create central learning commons for collaborative and large group activates. Centrally located to the suite are two small group rooms, teacher planning, and built-in storage for each learning commons.

The architecture of the building takes on a clean-lined, modern approach to design. The building's exterior materials include quality, elegant finishes that still offer a sense of fun.